Etusivu | 28.6. | 29.6. | 30.6. | 1.7. | 2.7. | 3.7. | 4.7. | 5.7. | 6.7. | 7.7. | 8.7. | 9.7.
10.7. | 11.7. | 12.7. | 13.7. | 14.7. | 15.7.
 
Norja 28.6.-16.7.2008
   
3.7. Spiterstulen

Jari Kleemola / tjeld.net

Spiterstulenissa on majoitettu turisteja jo vuodesta 1838. Nykyinen Spiterstulen Turisthytte sijaitsee 1100 metrin korkeudessa Visdalen-laaksossa. Retkellä laaksoa ylöspäin Hellstugubreenille löytyi paljon kukkia kuvattavaksi. Ilta Spiterstulenissa aurinkoisen päivän jälkeen on aina hieno. Kun laakso jää jo varjoon, ilta-aurinko valaisee komeasti laakson päässä kohoavan Store Uradalstindin.

Kasveja ja lintuja
Sinirinta
Sinirinta (norj. blåstrupe)
Kangasvuokko
Kangasvuokko (Pulsatilla vernalis, norj. mogop)
Kultakuusio
Kultakuusio (Pedicularis oederi, norj. gullmyrklegg)
Tunturikohokki
Tunturikohokki (Silene acaulis, norj. fjellsmelle)
Kurjenkanerva
Kurjenkanerva (Phyllodoce caerulea, norj. blålyng)
Kolmen pitkän ja rankan päivän jälkeen oli vuorossa kasvien kuvaamista ja kävelyä Hellstugubreen-jäätikölle. Kyllähän siinäkin reilu neljä tuntia vierähti, mutta maasto oli huomattavasti helpompaa ja kuvaustaukoja paljon enemmän. Kukkia ei ole läheskään niin paljon kuin Alpeilla, mutta kyllä niitä kuvattavaksi ja ihmeteltäväksi riittää. Osuipa kohdalla kuvattavaksi myös sinirintapariskunta (norj. blåstrupe), se on täällä melko tavallinen lintu.

Ehkä hienoin kukka, mikä täältä löytyy, on nimeltään kangasvuokko (Pulsatilla vernalis, norj. mogop). Sen alppiserkusta P. alpinasta löytyy kuvia tjeld.net:stä. Iso kukka on valkoinen, kirkkaan violetti tai jotain siltä väliltä. Kun se on kukkinut, se muistuttaa lähinnä Viivin (& Wagner) hiuksia... Jääleinikkien (Ranunculus glacialis, norj. issoleie) kukinta on parhaimmillaan. Tunturikohokkia (Silene acaulis, norj. fjellsmelle) on paljon. Myös kissankäpälän paikallisia serkkuja tunturikissankäpälää (Antennaria alpina, norj. fjellkattefot) on runsaasti. Joitain yksittäisä, Alpeilta tuttuja Gentiana-suvun kasveja löytyy yllättäen täältäkin, esim. tunturikatkero (Gentiana nivalis, norj. snøsøte). Pienehkö, mutta kaunis kukka on kultakuusio (Pedicularis oederi, norj. gullmyrklegg), Alpeilla taisi olla niitäkin. Ehkä kaikkein tavallisin tällä hetkellä kukkiva kasvi on kurjenkanerva (Phyllodoce caerulea, norj. blålyng).

Metsää täällä ei kasva, mutta tuossa rinteessä on vähän koivikkoa, tarpeeksi käkeä (gjøk) varten, siinä se välillä kukkuu. Polvenkorkuista pajua, vaivaiskoivua ja katajaa riittää, se on tarpeeksi sinirinnoille (blåstrupe) ja pajulinnuille (løvsanger).

Lintuja on kaikkiaan vähän. Jossain on näkynyt sepelrastas (ringtrost). Västäräkki (linerle) pyörii tässä Spiterstulenissa. Jotunheimenin tunturijärvillä asustaa kalalokkeja. Ja tietysti aina löytyy kivitaskuja (steinskvett), sehän taitaa olla jopa Norjan kansallislintu, jos en nyt ihan väärin muista, täytyypä tarkistaa jostain. Väärin muistin, Norjan kansallislintu on koskikara (fossekalle).

 

Spiterstulen turisthytte
Spiterstulen turisthytte
Spiterstulen turisthytte
 
Spiterstulen siis sijaitsee Visdalenin laaksossa 1100 metrin korkeudessa. Tänne tulee 18 km pitkä mutkainen soratie laaksoa ylös, tästä eteenpäin ei enää pääse kuin kävellen. Kuten niin usein Norjassa ja Alpeilla, täälläkin on ollut majoitustoimintaa jo 1800-luvulla, vuodesta 1838. Turisteja on siis ollut jo kauan, turisteja nimenomaan, koska Norjassa patikoijia kutsutaan yleisnimellä fotturister.

Nykyisin tätä voi jo kutsua hotelliksi, majoituskapasiteettia on parille sadalle ja täällä on jopa uima-allas ja sauna. Vieressä on toki alue myös telttailijoille, telttamaksu on 50 kruunua (6 euroa) per yö per henkilö eli tämä on yksin kulkevalle paljon edullisempi kuin leirintäalueet. Käytössä on ihan vastaavat huoltotilat kuin leirintäalueella, ainoa ero on, että täällä suihku ei maksa erikseen.

Sauna siis on ja sitähän piti tänään käydä testaamassa. Uimaankin olisi päässyt samalla rahalla (50 kr), mutta kuka nyt sisällä uisi. Sauna oli norjalaiseksi hyvä, kiukaassa oli kiviä ja se oli riittävän lämmin. Norjaiselle saunalle tyypilliseen tapaan suihkutilan ja pukuhuoneen välillä ei ole ovea eli pukuhuoneessa on kosteaa ja lämmintä.

Saunan lauteilla yksin istuessani, tungosta ei ollut, yritin pistää järjestykseen ulkomaalaiset saunat. Siitä syntyi tällainen Top 5 -lista:

  1. Hotel & Apartment Alpenstern, Zermatt, Sveitsi
  2. Silsandin pallokentän sauna, Silsand, Senja, Norja
  3. Zillertaler Saunastube, Hotel Neuhaus, Mayrhofen, Itävalta
  4. Seskarön pallokentän sauna, Seskarö, Ruotsi
  5. Spiterstulen turisthytte, Jotunheimen, Norja

Muutama muukin kelpo sauna on löytynyt. Viidennestä sijasta kisasivat tasapäisesti Sjusjøen Høyfjellshotelin sauna ja Strynsvatn Campingin sauna. Edellinen kaipaisi pientä lauderemonttia ja lisää kiviä kiukaaseen, jälkimmäinen taas muutosta siihen, että mainostettu "badstu hver dag" tarkoittaisi muutakin kuin sitä, että siellä se sauna on paikallaan joka päivä.

 

Ilta Spiterstulenissa
Store Uradalstind
Store Uradalstind iltavalaistuksessa
 
Telttapaikka jää illalla varjoon klo 19, kun aurinko menee vuoren taakse piiloon. Nyt klo 21 laakso on kokonaan varjossa. Visdalen-laakso kääntyy noin 5 km ylempänä 45 astetta oikealle, samasta kohtaa lähtee saman verran vasemmalle toinen laakso Uradalen. Aivan laaksojen haarakohdassa on Store Uradalstind (2116 m). Aurinko valaisee sen pitkälle iltaan oikealle kääntyvän laakson kautta aivan laakson pohjalle saakka. On todella komea näky, kun hämärän laakson perällä on kokonaan auringon valaisema vuori.

Muutama muukin tästä näkyvä vuorenhuippu on vielä kirkkaasti auringon valaisema. Visdalenin vasemmalla puolella näkyy Hellstuguhø (2072 m) ja Nordre Hellstugutind (2218 m). Store Uradalstindin oikealla puolella näkyy Semmeholdstind (2147 m). Lähempänä, Visdalenin oikealla puolella on Styggehø (2213 m). Nämä kaikki siis ovat nyt auringon valaisemia hämärän laakson yläpuolella. Katson maisemaa Visdalenia ylöspäin, kohti etelää.

Kun Zermattissa joutuu maksamaan Matterhorn-näkymästä, täällä telttapaikan 50 kruunun hintaan kuuluu Store Uradalstind iltavalaistuksessa.

Tilbud: Teltplass ved Spiterstulen turisthytte m/utsikt til Store Uradalstind i kveldslys, nå bare kr 50 per natt.

 

2.7. | 3.7. | 4.7.
 
 
 

 

Päivitetty: 29.07.2008