Etusivu | Jungfraun alue | Top 5 | Polut | Kasvit | Linnut | Eläimet
 
Top 5 Nähtävyydet
1 | 2 | 3 | 4 | 5
   
1. Jungfraujoch

Jari Kleemola / tjeld.net

Jungfraujoch on Euroopan korkeimmalla sijaitseva rautatieasema, joka jo itsessään yhdessä Jungfraubahn-rautatien kanssa on nähtävyys. Lisäksi Jungfraujochissa on hieno jääpalatsi ja observatorio Sphinx näköalaterasseineen. Ja Jungfraujoch on aivan UNESCOn maailmanperintökohteen Jungfrau - Aletsch - Bietschhorn reunalla.

Jungfraujochin asema
Jungfraujoch - Euroopan korkeimmalla oleva rautatieasema (3454m)
Jungfraujochin asema on Euroopan korkeimmalla sijaitseva rautatieasema. Asema on tunneliin louhittu vähän laajempi halli, kokonaan kallion sisällä, laituritaso on 3454 metrin korkeudessa.

Jugfraubahn-rautatie alkaa Kleine Scheideggista 2064 metrin korkeudesta. Radan rakentaminen aloitettiin vuonna 1897 ja se valmistui 1912. Se kulkee suuren osan matkasta tunnelissa, tunnelin suu on heti Eigergletscherin aseman (2320m) yläpuolella. Useimpien turistien junamatka alkaa Lauterbrunnenista, jolloin vajaan parin tunnin junamatkalla on korkeuseroa 2750 metriä.

 

Jääpalatsi
Jääpalatsin käytävää
Jääpalatsin jääkäytävää
Jääpalatsin veistoksia
Jääpalatsissa on tietysti jääveistoksia
Yksi erikoisimmista Junfraujochin nähtävyyksistä on jääpalatsi. Jääpalatsissa kaikki on todellakin tehty jäästä eli siellä myös kävellään peilikirkkaalla jäällä, jota todellakaan ei ole hiekotettu. Vaelluskengillä sitä on suhteellisen helppo kulkea niin, että ei juurikaan nostele vaan vetää ja liu'uttaa jalkoja. Jos hetkeksikin unohtaa kulkevansa jäällä eikä tavallisen näyttelytilan lattialla, voi äkkiä huomata makaavansa samaisella lattialla. Sinällään jo jäiset käytävät olivat näkemisen arvoisia. Palatsissa oli sen lisäksi lukuisia hienoja, eri tavoin valaistuja veistoksia, jotka olivat, kuinkas muuten, tehtyt jäästä.

Oma nähtävyytensä oli myös se, miten japanilaiset kuvasivat koko ajan toisiaan sen sijaan, että olisivat kuvanneet esimerkiksi jääveistoksia. Yksi unohtumaton näky oli, kun kuusi japanilaista nuorta halusivat, että jokainen pääsee vuorollaan tietyssä, samassa paikassa kuvaan, ja vielä niin, että kuva tulee jokaiseen kuuteen kameraan. Meikäläisen logiikan mukaan touhu ei näyttänyt kovinkaan järjestelmälliseltä, siis että olisi otettu sama kuva peräkkäin kuuteen eri kameraan jne. Japanilaiset ravasivat sellaisella vauhdilla ja täsmällisyydellä kuvattavaksi ja kuvaamaan, ettei sitä touhua voinut olla ihailematta.

 

Sphinx
Sphinx
Sphinx-observatorion näköalaterassi 3571 metrin korkeudessa
Jungfraun observatoriossa Sphinxissä tehdään tähtitieteeseen, säähän ja ilmastoon liittyvää tutkimusta. Korkea sijainti tekee paikasta hyvän monelaiseen tutkimukseen. Tähtieteen kannalta hyvää on ohuempi ilma ja ympäristön keinovalon vähäisyys. Sään ja ilmaston tutkimisessa taas korkea sijainti auttaa tutkimaan laajempia muutoksia niin, että paikalliset tekijät ja paikallinen ilmamassojen sekoittuminen eivät vaikuta.

 

UNESCO Weltnaturerbe Jungfrau - Aletsch - Bietschhorn
Jungfraujoch
Jungfraujochin näköalatasanne, taustalla Mönch (4107m)
 
Aletschgletscher
Aletschgletscher-jäätikkö ja Jungfraujochin rakennuksia
Jungfrau - Aletsch - Bietschhorn -alue on UNESCON maailmanperintöluontokohde. Siihen kuuluu pohjoisessa, Jungfraujochin ympärillä olevat kuuluisat vuoret Eiger, Mönch ja Jungfrau. Jungfraujochista Bietschhornille ulottuva Grosser Aletschgletscher -jäätikkö on manner-Euroopan pisin laaksojäätikkö, pituudeltaan 24 kilometriä.

Alue on Alppien ensimmäinen UNESCON luontokohde. Se on valittu kohteeksi erityiseksi siksi, että missään muualla Euroopassa ei ole niin lyhyellä matkalla niin suuria korkeuseroja ja samalla niin erilaista ilmastoa ja kasvillisuutta. Thunersee-järven rannoilla 550 metrin korkeudessa kasvillisuus on rehevää ja ilmasto kaukana tyypillisestä vuoristoilmastosta. Thunersee-järven rannasta on matkaa alle 20 kilometriä Jungfraun huipulle, korkeuseroa on 3600 metriä. Vastaavaa korkeuseroa noin lyhyellä matkalla ei löydy juuri mistään koko maailmassa.

 
 
 

 

Päivitetty: 19.03.2007