Etusivu | 3.7. | 4.7. | 5.7. | 6.7. | 7.7. | 8.7. | 9.7. | 10.7. | 11.7. | 12.7. | 13.7. | 14.7.
15.7. | 16.7. | 17.7.
 
Zillertal 3.-17.7.2008
   
12.7. Spieljoch

Jari Kleemola / tjeld.net

Spieljoch - Kellerjoch - Gartalm - Spieljoch
Alpinsteig
Alpinsteig: Spieljoch - Kapelle - Kellerjochhütte
Phyteuma betonicifolium
Phyteuma betonicifolium
Keto-orvokki
Kelta-valkoinen keto-orvokki (Viola tricolor)
Inntal
Inntal-laaksoa kohti Innsbruckia
Kapelle
Kapelle (2344 m)
Fügen
Fügen
Höyryveturi
Vanha höyryveturi Zillertalbahnilla
Aamu näytti oikein hyvältä, aurinko paistoi, vaikka vähän pilviä olikin näkyvissä. Ja en herännyt kirkonkellojen soittoon.

Päivän retkikohde oli Spieljoch Fügenissä. Fügenin alue kuluu ns. Vorderes Zillertaliin eli on Zillertalin laakson alaosassa. Junamatka Zillertalbahnia kestää 40 minuuttia. Junassa sattui kohdalla reissun ensimmäiset suomalaiset, juteltiin hyvistä poluista, kuinkas muuten.

Fügenin asemalta oli Spieljochbahnin ala-asemalle matkaa noin puolitoista kilometriä, nousua 100 metriä. Jostain syystä juna-asemalta ei ole koskaan kunnon opasteita hissiasemalle, vaikka niin moni kuitenkin kulkee junalla ja kävelee hissille. No, hissi kyllä yleensä näkyy, mutta järkevän reitin löytäminen voi olla hankalaa, näiden alppikylien katuverkosto kun on kaukana ruutukaavasta. Fügenin kirkon kellot soivat 44 kertaa klo 9.50!

Spieljochbahn on vanha neljän hengen gondolihissi, jossa on väliasema ja jonka vauhti ei päätä huimaa. Samanlainen, Euroopan pisin laatuaan, löytyy Sveitsistä, menee 6 km matkan Grindelwald Grundista Männlichenille puolessa tunnissa, tai tunnissa, jos pysähtyy välillä... Ks. Wengen 2006, sieltä löytyy lisää mainitusta hissistä. Spieljochbahn on 'vain' 4km pitkä ja matka kestää 20 minuuttia. Kesällä ei yhtään haittaa istua 20 minuuttia yksin neljän hengen hississä, mieluummin niin kuin tunti 50 hengen bussissa 70 muun ihmisen kanssa.

Ei ollut oikein käsitystä, minkälaista maisema ja polut ovat Spieljochin ympäristössä. Sekä maisemat että polut olivat positiivinen yllätys. Kuljin alkuun polkua nimeltä Alpinsteig kohti Kellerjochia. Nimensä mukaisesti jyrkkää rinnettä milloin ylös, alas ja sivulle oli jatkuvasti.

Joku uusi kukkakin löytyi, ainakin toinen tähkämunkki, Phyteuma betonicifolium. Isohko katkero, Gentiana punctata, oli varsin yleinen. Löytyi myös keto-orvokki (Viola tricolor) harvianisena keltavalkoisena versiona, yleensähän siinä on mukana myös sininen tai violetti.

Poikkesin vuorelle nimeltään Kapelle (tai Kellerjochgipfel), 2344 m. Sinne huipulle oli todella rakennettu pieni kappeli. Nousu oli varsin jyrkkä kuten myös lasku Kellerjochhüttelle. Lasku oli osittain varmistettu kiinteillä vaijereilla (saks. gesicherter Wegabschnitt). Maisemat olivat komeat. Lännessä näkyi Inntalin laakso aina Innsbruckiin saakka, mm. lentokenttä, joka on kaupungin länsipuolella. Suoraan alhaalla, luoteessa näkyi Schwaz, pohjoisessa Rofanin vuoret, jossain kaukana idässä Grossglockner, lounaasta kaakkoon Zillertalin alpit.

Kellerjochista laskeuduin 400 metriä alas Gartalmiin lounaalle ja kiipesin sitten taas takaisin ylös kohti Spieljochia.

Tänään ainoat lähietäisyydeltä nähdyt lehmät olivat juuri Gartalmissa, lampaita sen sijaan oli tänään paljon. Jossain kuului murmelin ääni ja taivaalla kaarteli sekä hiiri- että varpushaukka. Taisipa eilen jäädä mainitsematta Zamser Grundissa lähellä Passo di Vizzeä nähty tuulihaukka.

Satuin osumaan Fügenin asemalle juuri sopivasti näkemään höyryveturin ja vanhan junan, joka ajaa kaksi kertaa päivässä suuntaansa Mayrhofenin ja Jenbachin väliä. Tajusin vasta tänään, että Zillertalbahn ei olekaan sähköistetty eli myös pääkaupunkiseudun lähijunia muistuttavat junat käyvät dieselillä, osassa on erillinen veturi, pääosassa ei.

Aurinko ei kauan paistanut. Oli pilvistä, välillä hiukan satoi ja ylhäällä oli kylmä tuuli. Lämpötila ylhäällä alle +10. Piti taas kaivaa esiin pipo ja hanskat.

 

Reittitiedot
Viitta
 

Reitti
Fügen-Hart Bahnhof - Spieljochbahn Talstation
 
Spieljochbahn Bergstation - Kapelle - Kellerjoch (Alpinsteig, reitti 312)
 
Kellerjoch - Gartalm (reitti 3A)
 
Gartalm - Spieljochbahn Bergstation (reitti 10, 8A, 8)
 
Spieljochbahn Talstation - Fügen-Hart Bahnhof
 
Matka: 14 km
 
Alin / ylin / nousu / lasku: 1849 m (Fügen 545 m) / 2344 m / 980 m / 980 m
 
Aika: 4:00 h / 4:45 h
 
Julkiset: Zillertalbahn (juna)
 

Reitti Google Maps -kartalla
 

Suurempi karttaikkuna

 

 

11.7. | 12.7. | 13.7.
 
 
 

 

Päivitetty: 04.08.2009