Etusivu | 3.7. | 4.7. | 5.7. | 6.7. | 7.7. | 8.7. | 9.7. | 10.7. | 11.7. | 12.7. | 13.7. | 14.7.
15.7. | 16.7. | 17.7.
 
Zillertal 3.-17.7.2008
   
4.7. Penken

Jari Kleemola / tjeld.net

Horbergkar (2179 m)
Lehmä ja alppiruusuja
Lehmä ja alppiruusuja, Horbergtal
Sää tänään on ollut vaihteleva, pääosin on ollut pilvistä, mutta kyllä aurinkokin on välillä vähän aikaa paistanut. Noustessa Horbergtal-laaksoa Horbergkarille, matkalla on ollut erityisen paljon alppiruusuja ja lehmiä. Tälläkin hetkellä näkyy noin 40 lehmää, joilla täälläkin on kaikilla kellot kaulassa.

Lumilaikkuja näkyy siellä täällä, mutta pääosin on lumetonta. Maasto on märkää ja vettä on paljon joka paikassa, täällä koko alkukesä on ollut poikkeuksellisen sateinen. Ehkä juuri sateesta ja viileästä kelistä johtuen kukkiakaan ei ole vielä kovin paljon, vaikka alppiruusut ovatkin parhaimmillaan.

Penken - Horbergtal - Pangert - Grindlscharte - Wanglalm - Penken
Zillertal Card
Zillertal Card
Polkua kuusikossa
Polkua kuusikossa, Lärchwald
Alppiruusu
Alppiruusu (Rhododendron ferrugineum)
Lehmiä
Lehmiä, Horberger Karalm
Aamu alkoi klo 7, kun viereisen kirkon kellot soivat kolme noin kymmenen soiton sarjaa. Tehtiin kai selväksi, että enää ei ole sopivaa nukkua. Nukuin kyllä vielä vajaan tunnin ennen aamupalaa.

Aamu jatkui Zillertal Cardin ostamisella Penkenbahnin ala-asemalta. Kortti on voimassa 6, 9 tai 12 päivää ja sillä saa liikkua vapaasti laakson busseilla, junalla ja 12 auki olevalla hissillä. 12 päivän kortti maksoi 82 euroa, joten päivähinnaksi tulee 6.85e.

Penkenbahnin yläasema on 1800 metrissä, siitä pääsisi vielä jatkamaan 200 metriä tuolihissillä. Lähdin kuitenkin tällä kertaa eri suuntaan polkua pitkin. Alkumatka oli komeaa kuusimetsää, aluskasvillisuutena paljon mustikoita, varsin kotoisen näköistä muuten, mutta rinne vain oli kohtuullisen jyrkkä kotoisiin metsiin verrattuna. Oli märkää ja liukastakin kesäkuun runsaiden sateiden jäljiltä.

Kuusikkoa riitti pitkälle Horbergtalia ylöspäin, paikoin oli runsaasti naavaa. Pähkinähakkeja näkyi ja kuului täälläkin, samaa alalajia kuin Sveitsissä ja eri kuin Suomessa säännöllisesti vierailevat.

Maisema muuttui alppiniityksi heti vain talvikäytössä olevan Horbergbahnin yläaseman jälkeen. Lehmiä näkyi ja kuului paljon. Osa niistä oli tiellä tai polulla, mutta kyllä ne onneksi pääsi helposti ohittamaan. Eivät ne kyllä väistämäänkään ryhtyneet, seisoivat ja katselivat kaikessa rauhassa.

2000 metrin molemmin puolin kasvoi paljon alppiruusuja, kuten edellisessä jutussa jo kerrotaankin. Kaikki olivat ruostealppiruusuja (Rhododendron ferrugineum). Muita kukkia alppiniityillä oli vähän. Ylempänä niitä sentään löytyi vähän enemmän kuvattavaksikin. Kuvatuksi tuli mm. niittyalppikello (Soldanella alpina), maariankämmekkä (Dactylorhiza maculata) , muutama esikko (Primula), muutama katkero (Gentiana) ja monia muita.

Nousu jyrkkeni huomattavasti Horbergkaralmin jälkeen ja loppunousu Pangertille, 2550 m, oli ihan riittävän jyrkkää. Huipulla oli teräslaatikossa 'vieraskirja', aika hiljaista oli ollut, kun edellinen nimi oli 14.6. Polku oli harvinaisen huonosti merkitty, joten ei ihme, että moni ei sinne ole löytänyt. Reitti jatkui vielä Grindlspitzelle, 2635 m, siis karttaan merkitty reitti, mitään polkua ei löytynyt.

Paluumatka Grindelscharten, Wanglspitzen ja Penkenjochin kautta olikin sitten parempaa polkua ja olipa se merkattukin. Reitti kulki pitkän matkaa samaa tietä, jota huomenna ajavat pyörällä Zillertal Bike Challengen osallistujat. Se on kolmepäiväinen maastopyörätapahtuma, jossa ajetaan yhteensä vajaa 200 km. Nousua on 11 km! Hurjaa touhua siis, minä tyydyn mieluummin patikointiin.

Tulin lopussa alas 3SL Penken -tuolihissillä Penkenbahnin yläasemalle. Päivän lenkki oli 18 km pitkä, nousua oli 1200 m ja aikaa kului 5:20 tuntia. Välillä oli pilviä, välillä aurinkoa ja välillä vähän sadettakin. Illalla tuli ukkoskuuro. Lämmintä oli ylhäällä +12, alhaalla +25.

 

Reittitiedot
Pangert
Pangert

Reitti:
Penkenbahn bergstation - Horbergtal (reitti 24)
 
Horbergtal - Horbergkar - Pangert - Grindlscharte
 
Grindlscharte - Wanglalm - Penkenjoch (reitti 57)
 
Penkenjoch - Penkenalm (reitti 23)
 
Matka: 18 km
 
Alin / ylin / nousu / lasku: 1600 m / 2635 m / 1200 m / 1000 m
 
Aika: 5:20 h / 6:30 h
 
Julkiset: Penkenbahn, 3SL Penken
 

Reitti Google Maps -kartalla
 

Suurempi karttaikkuna

 

 

3.7. | 4.7. | 5.7.
 
 
 

 

Päivitetty: 04.08.2009