Etusivu | Jungfraun alue | Top 5 | Polut | Kasvit | Linnut | Eläimet
 
   
Polut

Jari Kleemola / tjeld.net

Jungfarun alueella on polkuja kaikkiaan noin 500 kilometriä, joista ehdin kolmen viikon aikana kulkea reilu 250km. Viisi kaikkein hienointa reittiä on kuvattu Top 5 Polut -osiossa, mutta muutama muukin reitti ansaitsee oman kuvauksensa. Tällä sivulla esitellyt polut eivät ole missään paremmusjärjestyksessä.

Schynige Platte - Faulhorn - First
Schynige Platte
Schynige Platte
Bachalpsee
Bachalpsee
Polku Schynige Plattelta Faulhornin kautta Firstiin on tunnettu korkealla kulkeva reitti, Höhenweg, Sveitissä. Polku kulkee koko matkan 1900-2700 metrin korkeudessa ja sen kulkeminen kestää 5-6 tuntia ilman taukoja. Patikoijia oli heinäkuussa todella paljon, vaikka reitti on niinkin pitkä. Moni meni päivän ensimmäisellä tai toisella junalla Schynige Plattelle ja aloitti kävelyn viimeistään aamuyhdeksältä.

Lähes koko matkan saa ihailla Jungfraun alueen vuoria. Välillä toisella puolella pilkottaa Brienzersee-järven vesi lähes 2000 metriä alempana. Matkan varrella on pari ravintolaa, Berghaus Männdlenen ja Berghotel Faulhorn. Faulhornin hotelli sijaitsee samannimisen vuoren huipulla 2681 metrin korkeudessa. Se on Sveitsin vanhin vuoristohotelli, rakennettu vuonna 1832 eli täyttää vuonna 2007 suomalaisen mittapuun mukaan käsittämättömät 175 vuotta.

Faulhornin ja Firstin puolivälissä on Bachalpsee-niminen järvi. Kun katselee maisemia sen pohjois-luoteisrannalta, järven takana näkyy Jungfrau-Aletsch-alueen kaikkein korkeimmat lumihuippuiset vuoret, mm. kaikista korkein Finsteraarhorn, 4274m. Kuva, jossa näkyy Bacalpsee ja takana vuoret, löytyy yhdestä jos toisestakin Grindelwaldin, Berner Oberlandin ja koko Sveitsinkin matkailumainoksesta.

 

Eiger Trail
Eiger Trail
Eiger Trail, takana laaksossa Grindelwald
Eiger
Eiger pohjoisseinää (vas.), takana huippu 2000 metriä korkeammalla
Kuuluisa Eigerin pohjoisseinä, Eigernordwand, on 2000 metriä korkea. Sen sanotaan olevan koko pohjoisen pallonpuoliskon korkein seinämä. Se kiivettiin ensimmäisen kerran vuonna 1938. Sen juurelta kulkee jo noihin samoihin aikoihin avattu polku Eiger Trail Alpiglenista Eigergletscheriin. Tämä polku on Schynige Platte - First ja Männlichen - Kleine Scheidegg -polkujen ohella koko alueen suosituimpia eli porukkaa ainakin heinäkuussa riittää paljon.

Alkumatkasta Alpiglenin lähellä polku kulkee alppiniittyjä, jotka ovat punaisenaan kukkivia alppiruusuja. Ylempänä, kun reitti kulkee pohjoisseinämän alta, maasto on karua kivikkoa ja soraa. Polku loppuu Eigergletscherin asemalla, josta matkaa voi jatkaa kävellen tai junalla Kleine Scheideggiin.

Itse polun "aihe", Eigerin pohjoisseinämä, on mittasuhteiltaan täysin käsittämätön. Kun miettii vaikka matkaa kotoa kahden kilometrin päähän ja ajattelee, että se sama matka riittää seinämää suoraan ylöspäin, sitä on mahdotonta käsittää. Ja vielä mahdottomampi on käsittää, että moni on kiivennyt tuon seinämän. Helpompi on käsittää, että moni kuoli varsinkin alkuaikoina yrittäessään sitäkiivetä.

Reitin pituus on 3-4 tuntia.

 

Grosse Scheidegg - Wart - First
Lähellä Wartia
Lähellä Wartin solaa
Ennen ukkosmyrskyä
15 min ennen rajua ukkosmyrskyä
Polku Grosse Scheideggista Wartin solaan ja edelleen Hinterbirg-laakson läpi Firstiin on vähemmän tunnettu reitti ja siellä näkikin muita patikoijia varsin vähän. Alkumatkasta Grosse Scheideggin jälkeen saa ihailla lehmiä komeissa maisemissa. Nousu kohti Wartin solaa alkaa Scheidegg Oberlägeristä 1950 metristä, reitin alimmasta kohdasta.

Laakso on alkumatkalta todella hienoa kukkaniittyä, kukkia taisi olla kaikkein eniten, mitä missään Jungfraun alueella näin. Lähempänä Wartia kuljettiin välillä jopa lumessa. Wart, 2705m, on karua kivikkoa. Sielläkin löytyi kivikossa ilmeisen hyvin viihtyviä pieniä kukkia todella paljon. Jos Alppien kukkaniityt jäivät unohtumattomasti mieleen, niin jäivät myös karussa kivikossa kasvavat uskomattoman hienot, pienet ja värikkäät kukat.

Maasto Wartista Hinterbirg-laaksoa pitkin kohti Firstiä on karua ja kivikkoista maastoa, jossa kuitenkin kasvaa yllättävän paljon pieniä kukkia mättäinä. Reitti on ainoita alueen polkuja, jossa saa kulkea esim. Norjassa niin kovin tavallista kivikkomaastoa. Loppumatka Firstiin on samaa polkua kuin Faulhorn - First.

Reitin pituus on 5-7 tuntia.

 

Mürren - Schilthornhütte - Schilthorn
Blumental
Blumental-laakso
Grauseewli
Grauseewli
Top 5 -polut listan ykkönen on polku Mürrenistä Rotstockhütten ja Rote Härdin kautta Schilthornille. Suositumpi ja lyhyempi reitti kulkee Schilthornhütten kautta. Tosin kumpikaan reitti ei ole erityisen suosittu, koska nousu melkein 3000 metriin ei ole ihan helppo ja kevyt.

Nousu alkaa jyrkkänä suoraan Mürrenin pääkadulta. Polku kulkee kauniin Blumental-laakson sivuitse kohti Schilthornhütteä. Nousu on todella jyrkkää ensimmäiset 800 korkeuserometriä. Schilthornhütteltä voi käväistä Bietenhornilla, 2756m. Siitä tulee reilun kolmensadan metrin lisänousu ja lasku erittäin jyrkässä rinteessä, mutta koko matkan kulkee polku, joka on paikoin vaijereilla varmistettu Bietenhornin harjanteella.

Schilthornhüttellä syödyn lounaan jälkeen polku jatkuu hyvin loivana aina Schilthornin kaakkoisharjanteen juurelle, lähelle pientä Grauseewli-järveä. Viimeiset 500 korkeuserometriä ovat taas jyrkkää ja paikoin hyvin kapeaa harjannetta. Alas Schilthornilta voikin sitten tulla hissillä.

Reitin pituus on 4-5 tuntia.

 

Grosse Scheidegg - Schwartzhorn - First
Via ferrata
Via ferrata -kiipeilyreittiä
Schwartzhornin huipulla
Schwartzhornin huipulla
Jungfraun alueella ei ole montaa sellaista huippua, johon saa oikein kunnolla kiivetä, mutta ei kuitenkaan tarvita hyviä kenkiä ja sauvoja ihmeellisempiä kiipeilyvarusteita. Näistä harvoista huipuista 2928-metrinen Schwarzhorn on hienoin. Varsinainen nousu alkaa Chrinnenbodenista, reilusta 2200 metristä. Samasta paikasta lähtee myös kiinteillä varmistuksilla varustettu ns. via ferrata -kiipeilyreitti.

Chrinnenbodeniin on mukavinta kulkea Grosse Scheideggista ja palata Firstiin, tai sitten päinvastoin. Grosse Scheideggin ja Chrinnenbodenin väli on pääosin alppiniittyä, jossa voi nähdä paljonkin murmeleita, reitti on itse asiassa nimeltään murmelipolku (saks. murmeltierweg).

Nousu Chrinnenbodenista Schwarzhornille on todella jyrkkää ja moni paikoin aika vaikeakulkuista. Huippuharjanteella on kapeita paikkoja, jossa lisäksi joutuu jonkin verran kiipeämäänkin, vaijerivarmistuksia on vain vähän. Reitti sopii hyväkuntoiselle, tällaista kiipeilyä harrasteneelle hyvin, aloittelijalle voi olla turhan vaativa ja rankka. Jyrkkä nousu lähes 3000 metrissä on raskasta.

Alastulokaan ei ole helppoa. Jalat ovat Chrinnenbodenissa sen verran puhki, että reitistä Firstiin ei oikein jää mielikuvaa.

 
 
 

 

Päivitetty: 19.03.2007