Etusivu | Jungfraun alue | Top 5 | Polut | Kasvit | Linnut | Eläimet
 
   
Jungfraun alue

Jari Kleemola / tjeld.net

Jungfraun alueelta löytyy ainutlaatuisen hienoa luontoa ja maisemia, vakuutena tästä on UNESCOn maailmanperintöluontokohde Jungfrau - Aletsch - Bietschhorn. Alueella on lukuisia pieniä alppikyliä kauniine, puisine alppitaloineen. Monien kylien historia tunnetaan jopa lähes 1000 vuotta taaksepäin. Matkailutoimintakin on alkanut jo 1800-luvun alkupuolella. Jungfraun alue sopii matkakohteeksi erinomaisesti sekä kesällä että talvella.

Luonto
Kleine Scheidegg
Kleine Scheidegg, taustalla Jungfrau
Karva-alppiruusu
Tummanätkin (Hedysarum hedysaroides), Männlichen (2200m)
Luonto Jungfraun alueella on ainutlaatuinen. Missään muualla Euroopassa ei ole niin lyhyellä matkalla niin suuria korkeuseroja kuin Jungfraun alueella. Korkeuserot tarkoittavat samalla nopeasti vaihtuvia kasvillisuusvyöhykkeitä ja vaihteluita paikallisilmastossa.

Merkittävä osa alueesta kuuluu UNESCOn maailman luontoperintökohteeseen UNESCO Naturwelterbe Jungfrau - Aletsch - Bietschhorn. Perusteet kuulumiselle ovat juuri suurten korkeuserojen takia vaihteleva ja monipuolinen luonto. Thunersee-järven rannasta nousua Jungfraun huipulle on 3600 metriä vain 20 kilometrin matkalla. Vastaavasti Lauterbrunnenista Jungfraulle matkaa on vain 7,5km ja korkeuseroa 3360m. Vastaavia korkeuseroja ei löydy monestakaan paikasta koko maailmassa. Jotta nuo luvut asettuvat oikeaan mittakaavaan, vertailuksi maailman korkeimman vuoren Mount Everestin perusleiristä (base camp) korkeusero huipulle on 3470m noin 10km matkalla.

Suurien korkeuserojen ansioista Jungfraun alueella patikoidessa pystyy näkemään pienehköllä alueella hyvin erilaista luontoa ja maisemia. Jo viikon pituisella reissulla eli 5-6 patikointipäivänä pystyy näkemään edustavan otoksen siitä, mitä Alpeilla ylipäänsä voi nähdä.

 

Wengen
Wengen
Wengen (1300m) ja takana Lauterbrunnen (800m) nähtynä Männlicheniltä (2200m)
Dorfstrasse Wengen
Dorfstrasse, Wengenin pääkatu kansanmusiikki-illan alkaessa
Wengenin historiaa matkapäiväkirjasta lainattuna:

"Wengen ei ole mikään ihan uusi "keksintö", ensimmäinen kirjallinen merkintä kylästä löytyy vuodelta 1268. Ensimmäiset turismiin liityvät tiedot ovat vuosilta 1834-35, jolloin Wengernalpiin ja Kleine Scheideggiin perustettiin ensimmäiset majatalot. Tuolloin Wengen oli edelleen tavallinen, köyhä vuoristokylä ja majoittuminen turisteille oli mahdollista vain yksityisiin taloihin.

1840-luvulla Wengenissä avattiin ensimmäinen majatalo. Vuonna 1889 Wengenissä oli jo 4 hotellia ja 180 vuodepaikkaa. Turismin kasvu kuitenkin alkoi nopeasti kiihtyä, kun rata Interlakenista Lauterbrunneniin valmistui vuonna 1890 ja Wengeniin asti 1893. Vuonna 1900 Wengenissä olikin jo 21 hotellia ja 1084 vuodepaikkaa.

Talviurheilu Wengenissä alkoi, kun rataa jatkettiin talveksi 1909-10 Kleine Scheideggiin asti. Nykyään Wengenissä on 4300 vuodepaikkaa 24:ssä hotellissa ja 400:ssa huoneistossa. Wengen lienee maailmalla parhaiten tunnettu alppihiihdon maailman cupin syöksylaskukilpailusta, Lauberhornrennenistä, jonka vuonna 2007 laskettava kilpailu on jo 77:s, ensimmäinen on laskettu 1.-2.2.1930. Samassa yhteydessä lasketaan myös pujottelu ja alppiyhdistetty. Joka vuosi voittajien nimet kaiverretaan tauluun Wengenin pääkadun varrella."

 

Muut kylät
Lauterbrunnen
Lauterbrunnen
Mürren
Vanha talo Mürrenissä
Jungfraun alueen suurin kylä on 4000 asukkaan Grindelwald. Kylä sijaitsee Lütschentalin laaksossa 1050 metrin korkuedessa. Grindelwald on myös majoituskapasiteetiltaan suurin, vuodepaikkoja löytyy kaikkiaan lähes 10 000.Ensimmäinen maininta Grindelwaldista on vuodelta 1146.

Lähdettäessä Interlakenista, Thunerseen ja Brienzerseen välissä olevasta kaupungiusta, kohti Grindelwaldia ja Lauterbrunnenia, ensimmäinen kylä on Schynige Platten junan lähtöasema Wilderswil ja seuraava risteysasema Zweilütschinen.

Muut alueen merkittävimmät kylät sijaitsevat Lauterbrunnental-laaksossa. Vajaan tuhannen asukkaan Lauterbrunnen sijaitsee laakson alaosassa noin 800 metrin korkeudessa. Muutaman kilometrin päässä ylempänä laaksossa on pieni, vain 300 asukkaan kylä Stechelberg. Stechelbergistä (910m) länteen korkeammalla laakson rinteellä on kylät Gimmelwald (1390m) ja Mürren (1640m).

Maijoituskapasiteeltiltaan Mürren on Grindelwaldin ja Wengenin jälkeen alueen kolmanneksi suurin, vuodepaikkoja 2000. Sekä Gimmelwaldissa että Mürrenissä on erityisen kauniita, vanhoja, puisia alppitaloja.

 

Liikkuminen
Berner Oberland Bahn
Berner Oberland Bahn (Interlaken - Lauterbrunnen / Grindelwald), Zweilütschinen
Luftseilbahn Männlichen
Luftseilbahn Wengen-Männlichen
Jungfraun alueella on erittäin hyvin toimiva ja kattava julkinen liikenne patikoitsijoiden ja muiden turistien tarpeisiin. Rungon muodostavat junarata Interlakenista Zweilütschinenin kautta sekä Grindelwaldiin että Lauterbrunneniin sekä hammasratasjuna Lauterbrunnenista Wengenin kautta Kleine Scheideggiin ja toisaalta Grindelwaldista Kleine Scheideggiin. Liikenneverkkoa täydentävät lukuisat kabiini- ja gondoolihissit sekä bussit ja tietysti Kleine Scheideggista Jungfraujochiin sekä Wilderwilistä Schynige Plattelle menevä rata.

Kaikkein kätevin ja edullisin tapa kulkea alueella on hankkia kerrallan kuusi päivää voimassa oleva Jungfraubahnen Pass. Se maksoi kesällä 2006 CHF 140,- (sikäli kun käytti jotain Swiss Travel Systemin puoleen hintaan lippujen ostoon oikeuttavaa half fare -korttia, ilman korttia CHF 190,-). Passilla saa kulkea rajoittamattomasti lähes kaikilla alueen julkisilla kulkuneivoilla. Passi ei kuitenkaan kelpaa postibussissa Lauterbrunnenista Stechelbergiin eikä Schilthornin kabiinissa. Lipun Jungfraujochiin saa puoleen hintaan Jungfraubahnen Passilla, hinta 2006 oli CHF 50,50.

Vastaava kuuden päivän passi on myös Mürren-Schilthorn-alueella, nimeltään Ferienpass Mürren-Scilthorn. Se maksoi half fare -kortilla 2006 CHF 85,- ja oikeutti rajoittamattomaan matkustukseen kaikilla Mürren-Schilthorn-alueen kulkuneuvoilla ja lisäksi postibussilla Lauterbrunnenista Stechelbergiin.

 

Talvi
Alppimehitähti
Eiger - Mönch - Jungfrau -panoraama Piz Glorian terassilta Schilthornilta (2970m)
Rikkataskuruoho
Kleine Scheidegg (2060m) nähtynä Lauberhornilta (2400m)
Vaikka Jungfraun alue on kaikin puolin todella hieno ja monipuolinen kesällä, pääsesonki on kuitenkin talvi. Alueella on yli 200 kilometriä rinteitä, kymmeniä kilometrejä talvivaellusreittejä ja jonkin verran myös latuja laaksoissa.

Rinnevalikoima lasketteluun on varsin monipuolinen. Löytyy paljon mukavan leppoisia ja helppoja rinteitä, mutta myös muutamia erittäin vaativia. Kokeilemaan pääsee mm. kuuluisaa Lauberhornin syöksylasku- tai pujotteliurataa. Oman kokemuksen perusteella kuitenkin kaikkein kamalin oli rinne Schilthornilta alas, se on niin jyrkkä ja jäinen, että pelotti oikein kunnolla. Rinteiden monipuolisuutta lisää alueen erikoisuus eli ylämäet, joita löytyi yllättävän monesta rinteestä. Välillä siis pääsee hiihtämäänkin.

Koko Jungfraun hiihtoalueella saa laskea yhdellä ja samalla hissilipulla. Kuuden päivän Sportpass Jungfrau maksaa kaudella 2006-07 CHF 295,-. Sportpassin omistaja pääsee talvella Jungfraujochiin CHF 52,- lisähinnalla.

 
 
 

 

Päivitetty: 19.03.2007