Vuokatti-hiihto
Jari Kleemola / tjeld.net
   

On vasta noustu Särkisen jäältä ylös ja jalat alkavat jo puutua niin ettei tahdo pystyssä pysyä. Yritän luistella rennommin ja työnnellä välillä tasatyöntöä. Kun ensimmäinen nousuosuus alkaa 5 km jälkeen, tilanne ei ainakaan helpotu. Juuri ennen Heikkilä 1:stä ja 10 km, jalat lakkaavat toimimasta kokonaan, joka paikkaan sattuu. Tätä teettää liian kova alkuvauhti päivän kuntoon nähden. Vasta 27 km jälkeen hiihto alkaa taas vähän kulkea, juuri sopivasti ennen kovinta nousuosuutta. Nousuja on yllättäen kiva hiihtää ja vielä kivempi laskea letkalta karkuun pitkässä laskussa hyvillä suksilla. Maisemat vaaraosuudella ovat varmasti hienot, nyt niitä ei vaan jaksa ja ehdi hirveästi katsella.

Vuokatti-hiihdon latu on mukavan vaihteleva, löytyy suhteellisen tasaista kangasmaastoa, vaihtelevaa harjumaastoa, järven jäätä ja tietysti kunnon vaaramaastoa Vuokatissa kun ollaan. Reitti on hyvin hiihdettävä, alussa ensimmäiset 5 km on helppoa maastoa, latu kulkee Vukatin alamaastossa. Tosin 2006 kokemus osoitti, että siinäkin saa hiihdettyä itsensä pois pelistä, kun oikein yrittää. Osuus 5 km 10 km:iin on vaihtelevaa, nousuvoittoista osuutta, pääosin loivia nousuja, lopussa vähän jyrkempääkin, korkeusmittarin mukaan tällä välillä oli nousua 150 m.

10 km:sta 25 km:iin reitti on helppoa, suurempia nousuja ei juurikaan ole. Reitin kovin osuus alkaa 25 km:sta, jatkuu Kotitalousoppilaitoksen huoltopaikan ohi aina Porttivaaraan 33 km kohdalle saakka, tällä välillä nousua on yhteensä yli 300 m. Myös maisemat ja luonto vanhoine vaaranrinnemetsineen ovat hienoimmat tällä välillä, jos ympärilleen vaan jaksaa katsella.

Jos väli 25-33 km on rankka nousujen takia, on myös osuus 36-50 km toisella tavalla rankka, varsinkin nihkeällä ja pehmeällä kelillä. Vaikka pätkä on alamäkivoittoista ja tasaista, laskuja, joissa pääsisi palautumaan, ei juuri ole. 50 km kohdalla, kun noustaan ylös Sapsojärjen jäältä, tietää hiihtäneensä ilman palautusta aika pitkään. Viimeinen 10 km on vaihtelevaa harju- ja kangasmaastoa, jossa on ihan riittävästi pieniä ja vähän isompiakin mäkiä, sekä loivaa että jyrkkää. Hienoa hiihtomaastoa siis sekin.

Vuokatti-hiihdossa pääkilpasarja ja massahiihtoranking-kisa on 60 km vapaata. Tarjolla on myös 60 km perinteistä sekä 33 km kummallakin tyylillä, lisäksi vielä 20 km retkisarja ilman ajanottoa. Perinteisten matkojen lähtö on klo 9 ja vapaan klo 10.

Arvio tapahtumasta
Reitti on vaihteleva ja mukava hiihtää, yksi vaativimmista suomalaisissa massahiihdoissa. Reitti on riittävän leveä ja hyvin kunnostettu. Kun perinteisen hiihtäjät lähtivät vain tuntia ennen vapaan hiihtäjiä, alkoi ohitettavia tulla selkä edellä vastaan varsin pian. Omalla vauhdillani ehkä hankalin paikka oli reitin suurin nousu ja sen jälkeiset vauhdikkaat laskut, kun selvästi hitaammat hiihtäjät olivat nopeampien seassa. Kun 33 km ja 60 km reitit yhtyivät uudestaan, eteen tulevat 33 km vapaan hiihtäjät aiheuttivat vähän ruuhkaa. Kaikkiaan reitillä mahtui kuitenkin hiihtämään hyvin eikä ruuhkaa juurikaan ollut.

Järjestelyt olivat sopivat ja toimivat tämän kokoiseen tapahtumaan (1500 osanottajaa), hirveän paljon enempää mukaan ei kuitenkaan mahtuisi näillä järjestelyillä. Suurempi osanottajamäärä aiheuttaisi ruuhkaongelmia ladulla ja erityisesti pahaa ruuhkaa sisätiloissa (WC, pesu, ruokailu, varustesäilytys).

Osallistumiskerrat:

2006: 60 km (V) / 92. sija

Keli ja voitelu:

2006
Uusi lumi, pehmeää, -5
Luisto: LF4 + LF6 + HF7
Kaikki voiteet Swixin.
 

 
 

 

Päivitetty: 27.03.2006