Vahterusring
Jari Kleemola / tjeld.net

Hiihto
   

Vahterusring-hiihtotunneli sijaitsee uudessakaupungissa. Tunneli on 1050 metriä pitkä ja 5 metriä leveä, siinä on yksi perinteisen latu ja luistelubaana. Hiihtotunnelin sivussa kiertää asfaltoitu lenkki erityisesti talvikäyttöön juoksijoille, rullaluistelijoille, kävelijöille jne. Lämpötila hiihtopuolellaon noin -1 astetta ja lumi kovaa ja jäistä (ainakin 31.8.2006).

Tekniset tiedot

Pituus: 1050 m
Leveys: 5 m
Korkeus: ?
Latuja: 1 kpl, laskuissa 2 kpl (+ luistelubaana)
Korkeusero (HD): 9 m (Polar S710:n perusteella)
Suurin nousu (MC): 5 m (Polar S710:n perusteella)
Kokonaisnousu (TC): 16 m
Valaistus: Luonnonvalo (keinovalo illalla)
Lipun hinta: 12€ kerta / 18€ päivä (8€ alle 16v / opiskelijat / eläkeläiset), kesällä -50%
Aukiolo: klo 7-22

Latu kiertää kokonaisen lenkin, edestakaisin hiihdettävää pätkää ei ole ollenkaan. Ladulla on useita pieniä nousuja, josta pari on kohtuullisen jyrkkiäkin. Aivan lenkin alussa on suhteellisen vauhdikas lasku ja toinen loiva lasku on noin puolivälissä (olisipa se lasku nousuna!). Täysin tasaisia ja suoria pätkiä on melko paljon. Luonnonvalo tulee tunneliin kauttaaltaan katon rajassa olevista ikkunoista.

Vahterusring on kaksiosainen tunneli, pohjoismaiden pisin rakennus muuten, toinen puoli on hiihtoon, toinen asfaltoitu tunneli juoksuun, rullaluisteluun, kävelyyn jne. erityisesti talvella.

Arvio tunnelista
Kaikkein postiivisimmat asiat Vahterusringissä ovat valoisuus ja erittäin raikas ja hyvä ilma. Luonnonvalo tekee hiihtämisestä paljon enemmän ulkona hiihtämisen tuntuista, vaikka maisemia ei näekään. Ilma on todella raikas, on vaikea uskoa olevansa sisällä. Valoisuudella on kääntöpuolensa eli aurinko myös lämmittää kesällä, siksipä lumi oli ainakin 31.8.2006 erittäin kovaa ja jäistä. Latu kuulemma ajetaan yleensä joka toinen päivä, mutta nyt se oli jo kolmatta päivää jostain syystä ajamatta. Eli ilmeisesti ulkoilman viilentyessä syksymmällä ja ladun kunnostuksen osuessa paremin kohdalle, lumikin on parempaa. Ainakin nyt hyvän luisteluhiihtämisen ehdoton edellytys oli jäykkä kovan lumen suksi, onneksi sellainen pari oli alla.

Latuprofiili on mukavan vaihteleva, tosin suorat ja taisaiset pätkät olivat vähän tylsiä. Nousua ja laskuja oli vaihtelevasti, oli jyrkempää ja loivempaa. Vahterusringillä hiihetelisi pidemmänkin lenkin, jos vaan lumi ei olisi ihan niin kovaa.

Rakennuksesta löytyy pienet puku- ja pesutilat, mm. vain kaksi suihkua miehille. Sekä käytävällä että pukuhuoneessa on hiihtäjille kymmeniä lukittavia kaappeja. Puku- ja pesutilojen pienuus ihmetyttää, vaikka to 31.8. olikin niin vähän hiihtäjiä, että sai olla pukuhuoneessa yksin. Jos olisi vaikka 20 hiihtäjää yhtä aikaa, tulisi jo ahdasta. Ehkä on ajateltu, että viereistä uimahallia käytettäisiin hiihdon jälkeen, mutta sekin pitää maksaa erikseen. Kyllä Suomen kalleimmalla hiihtohinnalla luulisi saavan kunnon pesutilat ja saunankin vielä.

Keli ja voitelu:

Lämpötila -1, erittäin kova ja jäinen lumi (31.08.2006)
Luisto: CH7 (CH6 olisi ollut parempi)
Pito: KR20 + KR50 (arvio, en hiihtänyt perinteistä)
Kaikki voiteet Swixin.

Tunnelin omat sivut

Vahterusring
 

 
 

 

Päivitetty: 03.09.2006