Lillehammer Troll Ski Marathon
Jari Kleemola / tjeld.net

Massahiihdot
   

Troll Ski på norsk

Istun varhaisena huhtikuisena lauantaiaamuna klo 4 Sjusjøen Høyfjellshotelin ruokasalissa ihmettelemässä, miksi ihmisen pitää vapaaehtoisesti herätä klo 3.50 yöllä. Vajaa kolme tuntia myöhemmin istun bussissa, joka on juuri päässyt Gudbrandsdalenista ylös Venabygdsfjelletiin noin 1000 metrin korkeuteen. Lähiseudun tunturit näkyvät hienosti juuri auringonnousun jälkeen. En istu turistibussissa maisemakiertoajelulla vaan olemme matkalla Lillehammer Troll Ski Marathonin lähtöpaikalle Venabuhun.

Lillehammer Troll Ski Marathon järjestetään vuosittain maalis-huhtikuun vaihteessa, päämatkana 95 km Venabygdsfjelletistä Sjusjøeniin, tarjolla on myös lyhyemmät 70 km, 45 km ja 20 km vaihtoehdot. Reitti kulkee läpi avotunturimaaston, laajojen suoalueiden, tunturiylängön, vanhan asutuksen ja uudempien mökkikylien läpi keskimäärin 1000 metrin korkeudessa.

Pisimmän reitin alkuosa, ensimmäiset 25 km Venabygdsfjelletistä Øksendaleniin kulkee pääosin avotunturissa. Juuri ennen Øksendalenia on varsinkin jäisellä kelillä varsin hurja lasku, oikeastaan ainoa paha lasku koko reitillä. 70 km lähtö on Øksendalenista, heti pitkän matkan kolmannen huoltopaikan jälkeen. Seuraaavat 25 km Goppolleniin on varsin erilaista maastoa, latu kulkee suurten soiden halki, puusto on pääasiassa tunturikoivua, korkeuserot eivät ole suuria, mutta aika vähän kuitenkin löytyy selvää tasatyöntöosuutta, melkein koko ajan mennään loivasti ylös tai alas. 45km reitti alkaa Goppollenista.

14 km Goppollenista Keikeniin on muuten samantyyppistä maastoa kuin edellinen väli, mutta korkeuserot ovat selvästi suurempia. Nousu Keikenin huoltopaikalla on ehkä koko reitin kovin, lähes 100 m ylös varsin lyhyellä matkalla. Sitä edeltää jo pitkä loiva 50-metrinen nousu. Jos pito ei ole enää kohdallaan, järkevä paikka voidella on ennen näitä nousuja. Nousu jatkuu Keikenin huoltopaikan jälkeen loivana avotunturissa vielä jonkin matkaa. Sen jälkeen alkaa pitkä laskuvoittoinen osuus aina Øyer Fjellstuelle saakka, loppuosa tällä välillä on jo kunnon metsää. Reitin alimmasta pisteestä on vielä 20 km maaliin ja siitä alkaa myös lyhyin reittivaihtoehto.

Øyer Fjellstuelta Pellestovan on matkaa 7 km, koko matka on loivaa nousua, tällä osuudella on taas hyvä pito tarpeen eli Øyer Fjellstuen kohdalla on syytä voidella, jos pidon kanssa on ongelmia. Viimeiset 13 km Pellestovasta maaliin on vaihtelevaa maastoa, kapeita kynttiläkuusia kasvaa siellä täällä, löytyy avosuota, järviä, tuntureita, tyypillistä Sjusjøenin maastoa. Viimeiset kolme kilometriä on laskua ja siinä on varsinkin väsyneille jaloille pari varsin vauhdikasta osuutta.

Troll Ski Marathon on pitkän matkan hiihtokilpailu, massahiihto, niin kuin Suomessa sanotaan, osanottajia on ollut enimmillään noin 300. Se on kuitenkin paljon muutakin kuin hiihtokilpailu, se on hieno luontoelämys, hyvä testi omalle kunnolle ja vielä lisäksi sellainen kilpailu, jossa täytyy osata oikea taktiikka.

Maisemat Troll Ski Marathonin varrella ovat erityisen unohtumattoman sellaiselle, joka ei ole tottunut hiihtämään tunturimaastossa, mutta olen ymmärtänyt, että ei tuon reitin maisemat ihan tavallisia ole norjaisillekaan, ainakaan hiihtokilpailussa. Maalis-huhtikuun vaihteessa keli vaihtuu usein päivän aikana niin paljon, että kärkihiihtäjätkin joutuvat voitelemaan suksensa matkan varrella kerran tai jopa kaksi kertaa. Esimerkiksi vuonna 2004 aamulla oli uuden lumen pakkaskeli, mutta alkuiltapäivästä lumi oli jo märkää ja lämmintä +5. Useimmat voitelivat kaksi kertaa matkalla. Jonkinlaista taktikointia siis tarvitaan, jotta onnistutaan ajoittamaan voitelu sopiviin kohtiin.

Arvio tapahtumasta
Sen kokemuksen perusteella, mikä on syntynyt norjalaisten urheilutapahtumien järjestelyistä (40 suunnistuskisaa ja 5 hiihtoa), voi sanoa Troll Ski Marathonin olevan tyypillinen norjalainen. Kaikki oleelliset asiat toimivat hyvin, epäoleellisiin ei yleensä ole juurikaan kiinnitetty huomioita. Minä pidän tällaisesta tavasta järjestää kisoja, mutta ymmärrän kyllä, että aivan kaikki eivät pidä. Järjestelyt toimivat kaikkiaan hyvin tällaisella osanottajamäärällä (300). Ladulla ei varmasti ole ruuhkaa.

Kuten jo mainittu, reitti on todella hieno. Lisäksi huolto toimii hyvin ja latu on niin hyvässä kunnossa, kun se tuollaisissa olosuhteissa voi olla. Aamulla bussit lähtöpaikalle lähtevät Sjusjøen Høyfjellshotellin pihasta. Maali on saman hotellin pihalla. Osanottomaksuun kuuluu pesu hotellin saunassa ja ruokailu.

Jos pitää pienistä tapahtumista ja arvostaa ruuhkatonta reittiä todella hienoissa maisemissa, Troll Ski Marathon on ehdottomasti suositeltava kokemus.

Osallistumiskerrat:

2002: 95 km (P) / M30-34 6. sija
2004: 70 km (P) / M30-39 2. sija
2006: 45 km (P) / M30-39 1. sija

Keli ja voitelu:

2002
Aamulla -2 ja jääkeli, iltapäivällä +8 ja vesikeli
Luisto: LF4 + HF8 + FC200
Pito: KR20 + KR30 + KR50
Voitelu matkalla: 75km KR60
2004
Aamulla -3 ja uusi lumi, lämpeni tasaisesti -> +5 ja märkä lumi
Luisto: LF6 + HF8 + FC200
Pito: pohjavoide + vanha blå extra + VR45
Voitelu matkalla: 38 km VR60 / 52 km VR75
2006
Aamulla -7 ja uusi lumi, lähtöaikaan klo 11 -2, iltapäivällä +1
Luisto: LF6 + HF8 + FC8
Pito: V40 raudalla / VR55 + VR50 + VR45
Voitelu matkalla: -
Kaikki voiteet Swixin.

Kommentteja:

2002
Meni aika lailla maisemia ihmetellessä. Viimeinen 20 km oli tosi rankka, varsinkin kun aurinko rupesi paistamaan uudestaan ja keli meni todella märäksi. Väli Øyer Fjellstuelta Pellestovaan ei ole ollenkaan pahan näköinen profiilissa, mutta pitkän kisan loppupuolella se on todella kova, 7 km loivasti ylöspäin ilman minkäänlaista palautusta.
2004
Kunto edellytti tällä kertaa 70 km matkaa. Sää oli vielä hienompi kuin 2002, aurinko paistoi koko ajan. Keli lämpeni päivän aikan niin paljon, että piti voidella kaksi kertaa matkan varrella. Kun reitti oli nyt tuttu, voitelu oli helpompi ajoittaa oikein. Ja muutenkin, koko ajan tiesi, mitä reitillä on tulossa. Hyvä hiihto kaikkiaan.
2006
Kyynerpäävaiva ja pieni flunssa viikkoa ennen aiheuttivat sen, että vaihdoin 95 km:ltä 45 km:lle. Mahtava sää, ei voi olla enää parempi eli lumi ei mennyt märäksi, aurinko paistoi ja ladut loistavassa kunnossa. Suksi oli loistava, parempi kuin muilla ja muutenkin hyvä päivä eli jaksoi hiihtää koko ajan kovaa.

Järjestäjien kisasivut

Lillehammer Troll Ski Marathon

Kuvia Sjusjøenistä by tjeld.net

Sjusjøen tammikuussa
 

 
 

 

Päivitetty: 22.04.2006